Isnin, 28 Oktober 2019

Karipap frozen (untuk berniaga & minum petang)

Karipap ni kulitnya rangup, inti nya sedap tambah lagi kalau letak cheese slice dan daging kisar. Macam ala2 western gitu. X pernah dibuat orang tapi uolls wajib cuba memang tak nyesal letak cheese. Resepi ni antara idea jualan sesuai untuk mak2 yang nak berniaga.

Karipap frozen

~untuk minum petang bersama family pun bolehh

Anggaran: 30 biji

Bahan inti kentang simple(main agak je)

6 biji kentang dipotong dadu

Sedikit daging kisar/hirisan ayam/sardin

Bawang putih ditumbuk

Bawang merah ditumbuk

Cili api (kalau nak pedas)

Serbuk kari daging dibancuh dengan air sedikit

Air sedikit

Serbuk perasa/msg

Garam

Minyak untuk menumis

Cara-cara

Panaskan minyak. Tumis bahan tumbuk.
Dah wangi, masukkan bancuhan kari. Tumis sampai pecah minyak.
Masukkan daging kisar/ayam cincang. Gaul seketika.
Masukkan kentang dan air sedikit untuk lembutkan kentang. (Bila dh lembut sikit boleh la letak cheese kalau nak laa)
Perasakan dengan garam dan msg. Boleh juga letak gula sedikit.
Masak hingga kentang lembut dan kuahnya kering sedikit.


Nota: nak special sikit boleh letak cheese slice ke dalam masakan. Masak hingga cheese tu cair. Tia dah try padan dengan daging kisar memang sedap.



Bahan doh

500g tepung gandum

170ml minyak

250ml air ais/sejuk

1 sudu teh garam

*1 biji limau kasturi (optional) tya x letak pun sebab tia x jual frozen

Cara-cara
Masuk tepung ke dalam mangkuk.
Panaskan minyak biar betul2 panas.
Tuangkan minyak panas tadi ke dalam mangkuk tepung. Ini petua supaya kulit karipap rangup tau. Jangan derhaka.. 🤭
Gaul guna spatula sampai adunan jadi seperti serbuk roti.
Masukkan garam.
Tuang air ais sedikit demi sedikit sambil uli sampai jadi doh.
Perah limau kasturi. (optional)
Biar sedikit keras dan tak lekat pada tangan.
Balut adunan dengan cling wrap. Perap 15 minit supaya doh jadi lembut dan elastik.
Doh dah boleh digelek dan diletak inti guna acuan karipap.
Untuk makan sendiri, bolehlah digoreng dengan minyak panas sampai kekuningan.


Cara-cara frozen

Selepas semua dah digelek, letak inti dan guna acuan karipap. Bolehlah digoreng sebentar agar tak lekat satu sama lain. Letak dalam beg plastik makanan. Sejukkan dalam freezer. Cara lain pulak, boleh letak karipap dalam container besar selangseli kan dengan plastik makanan agar karipap x melekat. Karipap frozen ni tahan 3 bulan.

1 ulasan:

  1. 1xbet korean online sports betting, live - legalbet.co.kr
    1xbet korean online sports 인카지노 betting, live 메리트 카지노 쿠폰 betting, best odds and 1xbet bonuses for Bet with us!

    BalasPadam