Ahad, 27 Oktober 2019

Kek belacan

Whatt? Kek belacan? Kek tu ada campur belacan ke? 🤭🤭 Xdela sis..ni antara kek legend Sarawak. Sedap dan moist.

Kek belacan


Bahan

10 biji telur gred A

8 oz @ 250g mentega

1 tin susu manis (tya guna 1/2 tin je)

1 cawan gula kasar (boleh kurangkan lagi)

5 sudu makan tepung gandum

3 sudu makan browning sugar

3 sudu makan serbuk koko

1 cawan horlick

1 sudu teh esen vanilla

Cara-cara

Pukul mentega dan gula hingga kembang.

Masuk telur satu persatu. (tips:pecah satu2 dalam mangkuk untuk mengelak telur busuk)

Masukkan tepung gandum, susu pekat manis, serbuk koko, browning sugar dan horlick. Kaup balikkan.

Tuang dalam loyang 7x7 yang sudah letak kertas minyak dan digris dengan mentega sedikit.

Tutup loyang dengan aluminium foil

Kukus 3 jam atau sampai masak.

Nota:
~tya guna cawan metrik yg dijual kat kedai tu
~browning sugar susah nak dapat di Semenanjung, tapi boleh beli secara online kat shopee.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan